Početna stranica
Agencija Koki
21420 Bol, Bračka cesta 4
ID kod : HR-B-21-17010801693
Telefon: + 385 21 635746 , 635343
Fax.: + 385 21 635746
Mobile: + 385 98 1941308
 
e-mail: mail@koki.hr
agencija-koki@st.t-com.hr
 

 

Povijest turizma u Bolu datira od 1929.g. , kada je izvršeno prvo Registriranje dokoličara na otoku Braču. Taj popis ostvarenih noćenja je bilo prvo sustavno i organizirano obrađivanje gostiju, a vršili su ga pioniri bračkog turizma. U Bolu su to bili kap. Luka Marinković i vlasnici prvih ugostiteljskih objekata. Jedan od njih je bio Ante Vidošević, koji je sa svojim Pensionom Vidošević bio preteča ugošćavanja turista u Bolu. Osim svojih kapaciteta, uzimao je u zakup i privatni smještaj, koristeći usluge prve turističke agencije "Putnik".
Sada , 80 godina poslije, slijednici loze Vidošević, nastavljaju tradiciju iznajmljivanja i posredovanja, baš kao i pok. Ante. Ta se aktivnost odvija kroz obitelji Franje Santo i Magdalene Đorđević, rođ. Santo. To su, u naravi, Turističke agencije Santo i Koki.
U užim obiteljskim krugovima, imaju kapacitet od nekoliko dipl. ekonomista, novinara, vrsnih kuhara, konobara i turističkih djelatnika.
Služe se sa nekoliko svjetskih jezika, a glavna značajka im je potpuna posvećenost turizmu i gostu, na dugoročnoj osnovi.

Nositelj Agencije Koki je vezan uz turizam, i radi u njemu od 1967.g.
Prvi počeci su vezani uz manje vrijedne, iako ne i nevažne poslove, vezane uz i oko splitske rive, godinu poslije transferi sa zračne luke Split , preko splitske luke do odredišta na makarskoj Rivijeri, Bolu i Jelsi. Od 1969. povremeno, a od 1972.g. stalno u zračnoj luci Split, da bi od 1986. do 1990. bio u HP Zlatni rat u Bolu, vezan uz problematiku komunikacija i dijela informiranja, s jakim naglaskom na program razvoja.
To su bili dani kada se kupila, instalirala i pustila u pogon prva digitalna hotelska telefonska centrala, sa nekoliko izdvojenih mjesta, prva takve vrste u Jugoslaviji.
Ostvario se i projekt bežične radio-mreže za potrebe turizma, od ideje do realizacije, prvi takve vrste u Hrvatskoj.
Radilo se na nekoliko razboja, u dugoročnom interesu turizma, od meteo postaje, do aktivnosti na ostvarenju davnog, realnog i nužnog sna, Park prirode Vidova gora, s Zlatnim ratom, kao nedjeljivom i pripadajućom cjelinom.
Razrađena ideja žičare za turiste iz Bola na vrh Vidove gore je bio samo mali djelić prethodnih aktivnosti.

Devedesete godine su dovele do promjene strukture u vlasničkoj strukturi turističkog giganta, Zlatnog rata, tako da su novi vlasnici odredili nove puteve i načine razvoja.

Agencija Koki radi od 2005.g. Otvorena je cijelu godinu. Poslovnica Agencije je otvorena od Uskrsa do kraja listopada. Zajedno sa partnerskim agencijama i tvrtkama sa Brača, Hvara, Visa i iz Hrvatske, u mogućnosti je odraditi svaki posao u turizmu, komunikacijama, savjetovanju i posredovanju .

Za kraj, da bi Vam predočili stvarne razmjere ljepote otoka Brača, citirat ću već spomenutog Antu Vidoševića, iz pisma koji je poslao kumu Davidu Mešulamu u Beograd : " Već u vremenu mimoza, cvjetanja bademovih stabala ili poslije travanjskih kiša, nagrnu mase ljudi na ovaj naš otok. Omamljujuće podneblje puno je tempa, živosti, žamora, događanja i ljubavi koju podstiču nama nepoznati ljudi."

Nikada suviše napomenuti, da su prvi gosti bili Česi, zatim Slovenci, a potom i iz ostalih naših krajeva.

U Bolu, veljače 2009.                                                                                  B. Đorđević